Alig 7 hónapnyi pápasága alatt I. Ferenc pápa 92 alkalommal mondott beszédet, 33 alkalommal mondott ünnepi misék alkalmával szentbeszédet, 21 hivatalos levelet és 24 hivatalos "short" üzenetet küldött el, nem beszélve a vasárnapi misék szövegeiről és az egyház megreformálására irányuló tanulmányokról. 

A jezsuita egyházfő amúgy sem tétlenségéről híres, a folyamatos elfoglaltságok mellett pedig ugye nem egyszerű írással foglalkozni. A világi celebritásokhoz hasonlóan tehát a pápa is az ún. ghostrwriter-ekhez fordul segítségért.

Nézzük, kikből is áll az a 6 fős csapat, akik Ferenc pápa beszédeit írják: 

zu z papafrancesco legge-300x216

1. A 4 nyelvet beszélő 55 esztendős olasz Giampiero Gloder a padovai egyházmegyéből, ez év október 24. óta püspöki rangban. Gloder 1993 és 1995 között a guatemalai pápai követség élén állt, ezután "karrierje" a Vatikánban folytatódott. Ferenc pápa annyira bízik a képességeiben, hogy Glodert hogy a Pápai Egyházi Akadémia elnökévé is kinevezte (az Akadémia a Vatikán jövendő diplomatáit, a pápai nunciusokat képzi) 

2. Beniamino Stella, a Vatikán volt kubai nagykövete, a Pápai Egyházi Akadémia volt elnöke. 74 esztendős és szintén észak-olaszországi születésű, mint Gloder (sőt, egymástól alig 50-60 kilométer választotta el őket). 1970-től kezdődően számos országban képviselte a Vatikánt (Zaire, Santo Domingo, Málta). 2007-től 2013-ig elnökölte a Pápai Egyházi Akadémiát. 

3. Marcello Semeraro, a 65 esztendős püspök dél-olaszországi (Lecce - Puglia) és a sajtó világában szerzett jelentős tapasztalatot (Új Jövő katolikus inspirációjú országos olasz napilap)

4. Itt kezdenek a dolgok érdekesek lenni, Monsignor Lucio Angel Vallejo Balda spanyol születésű és az Opus Dei tagja, amelyről főleg mint titkos egyházi szervezetről hallottunk, amelyet a katolikus egyház is csak az 1950-es évekre ismert el. A szervezetet sokan tartják modern szabadkőművesség megtestesítőjének. Ferenc pápa Monsignor Balda és a másik ghost writer segítségét elsősorban a jogi jellegű szövegek megfogalmazásában kéri ki.

5. Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetrum akiről nagyjából ugyanazokat mondhatjuk el, mint kollégájáról, az Opus Dei-t beleértve. A Vatikáni Egyetemen ezenfelül sokáig tanított egyházjogot is. 2007-ben Benedek pápa a Pápai Tanács jogalkotásért felelős csoportjának titkárává nevezte ki. 

6. Victor Manuel Fernandez, Argentínában született és tanult filozófiát és teológiát, jelenleg is ott él. Az Argentín Püspöki Egyetem rektora. Ferenc pápával telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot. 

(Panorama)

A bejegyzés trackback címe:

https://vatikan.blog.hu/api/trackback/id/tr95606167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása